preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija

 > Naslovnica
Vijesti

KULINARSKA RADIONICA - ŠKAMPI

Autor: TANJA FRKOVIĆ, 2. 10. 2012.

Škamp je najbolji kad je riječ o našem – kvarnerskom. I tu nema dileme. Ali od takvoga škampa mora se znati pripraviti jelo dostojno njega samoga. Zato smo pozvali kuhara koji o tome sve zna – gospodina Zdravka Tomšića, šefa kuhinje u hotelu Draga di Lovrana.

Sirovi škampi u emulziji od limuna, naranče, maslinovog ulja i meda, škampi u soli, škampi na skuti…. Zvuči zanimljivo zar ne?

Sve  nam je to, ali i mnogo više, u praktikumu kuharstva pripremao gospodin Tomšić, u utorak 02.10.2012. godine od 8 sati.

Intervju s gosp.Tomšićem i dojmove učenika pročitajte pod opširnije!

 

Nakon održane radionice porazgovarali smo s našim gostom i pokušali saznati nešto više o njegovom radu i životu.

 

  1. Kada ste se i kako počeli baviti gastronomijom?

Nakon završene srednje škole tehničkog usmjerenja prekvalificirao sam se za zanimanje kuhar i 1993. godine počeo raditi u hotelu „Ambasador“.

Nakon toga sam radio u poznatom restoranu „Kukuriku“, a sada sam šef kuhinje u restoranu „Draga di Lovran“.

 

  1. Kakvi su utisci nakon Vašeg prvog susreta s našim učenicima?

O vašoj školi i vašem radu znam puno, a s nekim vašim učenicima i nastavnicima sam i radio.

Ovo je za mene jedno novo i zanimljivo iskustvo.

 

  1. Kada biste mogli birati temu neke nove radionice, što bi odabrali?

Danas je aktualno „ kuhanje u vakuumu“ i mislim da bi to bilo zanimljivo vašim učenicima.

 

  1. Čula sam da ćete nastupati kao gost u Masterchef-u, što mislite o takvim tv emisijama?

Već 10-ak godina traje uzlet gastronomije i mislim da je to fenomenalno za popularnost struke, ali to „tv kuhanje“ se jako razlikuje od onog stvarnog, životnog u restoranu.

To je težak posao, radite kad se svi odmaraju (blagdani, vikendi) i to je zaista „muški“ posao.

 

  1. Kako vidite budućnost hrvatske gastronomije?

Nekoliko je restorana u vrhu, a ostali nude  konfekcijsku ponudu i u tom međuprostoru vidim priliku za nove, kreativne ljude, koji bi prezentirali kvalitetnu, a autohtonu hrvatsku kuhinju.

 

  1. Jeste li zadovoljni sadašnjim poslom?

Jako. Imam veliku samostalnost u vođenju kuhinje i mislim da sam jedan od rijetkih šefova kuhinje koji ide na riječku tržnicu i biram svježe namirnice.

 

  1. Što je po Vašem mišljenju tajna dobrog  restorana?

Prije svega, najkvalitetnija oprema, kvalitetno posuđe, svježe namirnice pripravljene na dobar način, na svu sreću, ja to sve imam!

 

  1. U restoran u kojem radite dolaze elitni gosti, što im najčešće pripremate?

Kuham za svjetski poznate zvijezde i van restorana, oni vole jednostavna jela pripremljena na dobar način.

 

  1. Što Vi volite jesti kada Vam drugi kuhaju?

To se ne događa često, volim naša tradicionalna jela (sarme i maneštre) pripremljena bez greške. Preferiram tradicionalnu, rustikalnu kuhinju sa puno začina, kvalitetnim maslinovim uljem, zapravo sve ono što se odavno kuha na našim prostorima.

 

 

  1.  Što savjetujete našim učenicima, Vašim budućim kolegama?

Trebaju  voljeti  posao koji su odabrali i vraćati se interpretaciji tradicionalne hrane bez greške.

 

Nakon ugodnog razgovora sa g-dinom Zdravkom Tomšićem, probali smo delicije koje su bile savršeno pripremljene i naša sva čula su uživala i potpuno nam je jasno zašto restoran „Draga di Lovran“ ima takvu reputaciju.

Našem gostu želim još puno uspjeha i nadamo se da će biti prilika za još koji susret.

 

Intervju vodila: Slobodanka Orešković, prof

 

Dojmovi naših učenika nakon sudjelovanja u kulinarskoj radionici – Škampi

Dana 2.10. ove godine prisustvovao sam kulinarskoj radionici – Škampi, gospodina Zdravka Tomšića i bio oduševljen. Naučio sam, kao i mojih devetero prijatelja iz razreda, što se sve može napraviti od ove ukusne morske delicije.Radila su se raznolika jela kao što su: škampi na buzaru,bijeli rezanci sa škampima, koktel od škampi (sa skutom i emulzijom) te soljeni sarkofag od škampi. Super!

Andrija Genda,3.d

 

Kulinarska radionica-Škampi u našoj školi razveselila me je jer sam vidjela puno novih načina pripreme kvarnerskog škampa. Drago mi je što sam prisustvovala radionici, mada mi ovo nije prvi puta da se susrećem s tako modernim i neobičnim načinima pripremanja jela, koja sam imala priliku raditi s gospodinom Zdravkom Tomšićem.

Josipa Tokić,3.d

 

Na kulinarskoj radionici naučio sam nove načine pripremanja škampi te sam se dobro zabavio.Radio sam rižot sa škampima i breskvom koji je u konačnici bio jako ukusan. Razveselila me je mogućnost izrade emulzija od maslinovog ulja s narančinim sokom i sokom od limuna. Volio bih ponoviti ovo lijepo radno iskustvo.

Karli Prodan,3.d
Oglasna ploča
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Profesor(ica) godine

MIRA RAŠIĆ, profesor njemačkog jezika

 
Učenik(ca) godine

DORA BOLKOVAC, 3.E

 
Korisni linkovi

Učenički dom Lovran

   

Katalog knjižnice 

 

 

 
Rječnici
 
Linkovi
 
Najava

 

 

 

 

 
Ravnateljica

Aktivnosti škole i učeničke zadruge Ugići u novoj školskoj 2018/19. godini....na pragu 90 godina postojanja!                       

5.9.2018.-   u goste su nam stigli učenici i nastavnici iz portugalskog grada Coimbra koji su zajedno sa nama bili učesnici e Twinning projekta. Velike zasluge za projekt idu nastavniku Nosiću Bilo je to jedno prekrasno druženje uz prigodan domjenak koji su pripremili naši učenici.

7.9.2018.- Porto etno u Rijeci, spoj glazbe i kuhinje sve u sklopu projekta Evropski grad kulture 2020.Svi naši učenici,osim prvih razreda i nastavnici učestvovali u ovom velikom događanju.

13.9.2018.- učenička zadruga Ugići imala domjenak u prostorima psihijatrije

 27.9. - 30.9.2018.- ugostila je 12 škola učesnica i preko 100 učenika i profesora, iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Učenici naše škole A. Iskra, E. Bahorić i L. Harkanovac - sa svojim mentorima M. Žibert i J. Visković okitili su se zlatnom medaljom u natjecateljskoj disciplini :"Nacionalno jelo po izboru od pastrve i restoranski desert"!
Drugu u nizu zlatnu medalju uz podršku svog mentora nastavnika K. Brnina osvojili su učenici R. Dubrović, A. Abazza i E. Lefler u disciplinama: "Postavljanje kuvera za svečani ručak" i "Flambiranje jela pred gostom"!
Srebrnu medalju osvojili su učenici I. Kiđemet, N. Saršon i A. Vlašić sa mentoricom M. Šimunić u disciplini "Turistički aranžman". 

29.9. 2018. - Ugostiteljska škola Opatija je volontirala ispred trgovačkog lanca Interspar u Tower centru za Socijalnu samoposlugu.
Dvanaest učenika i tri nastavnice škole od 9 do 21 sat su volontiranjem dali svoj doprinos u prikupljanju i sortiranju hrane koja će završiti u najsiromašnijim obiteljima našega grada. Ponosni smo na naše djelatnike i učenike i drago nam je što smo mogli biti dio ovog velikog srca koje kuca za najsiromašnije i najpotrebitije sugrađane.

 

3.10.2018.-Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići organizirali su domjenak povodom izložbe "Kako čitati prostorni plan" u sklopu 25 godišnjice PGŽ-a!

5.10.2018.- Danas na Svjetski dan učitelja naša je škola dobila Županijsku nagradu kao najbolja odgojno-obrazovna ustanova srednjih škola PGŽ-a za djelovanje u protekle četiri godine.

Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići odradili su svečani domjenak kao i uvijek na visokoj razini. 
Nagrađeni su najuspješniji odgojno-obrazovni djelatnici i odgojno obrazovne ustanove.
Tri ustanove i šest djelatnika nagradila je Primorsko-goranska županija povodom Svjetskog dana učitelja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

8.-12.10.2018. Okrugli stol o projektu "Razmjena iskustva je ključ uspjeha ' održani su u srednjoj ekonomskoj školi" Svetozar Miletić " Novi Sad i Ekonomsko trgovačkoj školi Smederevo nakon završene prve godine provedbe projekta. Milenij hoteli zaslužnim učenicima podijelili prigodne poklone.

Sastanak je održan i u Ugostiteljskoj školi Beograd.

 10.10.2018.-u  Ugostiteljskoj školi Opatija održan je 9. Okrugli stol knjižničara Republike Hrvatske a u hotelu Ambasador 43.skupština HKDU-a. Velike zasluge za organizaciju okruglog stola pripadaju članici organizacijskog odbora knjižničara našoj knjižničarki Miri Matan

16.10.2018.- Učenici učeničke zadruge "Ugići" sa mentorom na domjenku u Guvernerovoj palači u Rijeci!

17.10.2018.- danas smo proslavili 89-ti rođendan naše škole. Obilježili smo ga sa mnogobrojnim radionicama gdje su naši učenici i nastavnici pokazali sve svoje skrivene talente. Imali smo i malu priredbu uz super voditelje, prekrasnu pjesmu, izvrstan dramski program u izvođenju naših talentiranih učenika koje je pripremila D. Lj. Najljepši dio dana bila je dodijela zvjezdice našoj učenici generacije 2017/18. slastičarki Dori. Dok je zvijezda dodjeljena našem bivšem učeniku Goranu Todoranoviću koji 1994. god. završio našu školu smjer konobar a danas je uspješan direktor hotela 4 Opatijska cvijeta i daje izuzetan doprinos u unapređivanju struke te pomaže školi da odgaja kvalitetan kadar za potrebe suvremenog turizma. Proveli smo uz uz odličan domjenak predivan dan u prekrasnoj školi! 

19.10.2018.- sunčan i neobično topao petak, savršen dan za frankofono druženje. Projekt Frankomanija je u našoj školi okupio učenike i profesore srednjih škola PGŽ-e, u kojima se uči francuski jezik. Možemo ponosno reći da smo uspjeli privući obožavatelje francuskog jezika u Opatiju. Podnevno druženje se sastojalo od traženja skrivenog poklona po gradu prema uputama na francuskom jeziku. Na svom itineraru svaka grupa je morala izvršiti slatke zadatke te rezultate kasnije izložiti na zajedničkom sastanku u školi. Svaka grupa je na kraju svog puta pronašla poklon – suvenir za sjećanje na Frankomaniju 2018. Ideja projekta je popularizirati francuski jezik, pokazati da je tu, da postoji, da je važan. Hvala UO za odgoj i obrazovanje što je to prepoznao. Merci à tous tous les participants 

 
Novosti iz CARNeta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
 
Forum
 
Preporuka naših učenika

     

 
 
Mala škola bontona

Lijepo ponašanje je jedan od osnovnih dijelova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lijepe manire koje posjeduje, a da žena zablista svojom elegancijom i otmjenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu, pizzeriji, konobi ili gradskoj kavani, plaži, domu maniri jednog gospodina i jedne dame su uvijek isti.

MOLIM, IZVOLI, HVALA OPROSTI

Kako u većini životnih situacija, tako i u restoranu, pristojno ponašanje, ljubazno ophođenje prema ljudima i nasmiješeno lice otvaraju sva vrata. 

Nepotrebno je ulaziti u preveliku priču sa konobarima, saslušajte što vam preporučuju, a ako su vam takvi detalji suvišni, onda ih prekinite ljubaznim tonom. Slobodno postavite pitanja o hrani ili piću, a konobari bi trebali biti dobro upućeni u sastojke i način pripreme.

Na kraju im zahvalite na usluzi i istaknite ako vam se neko jelo posebno svidjelo. Kažite konobaru da prenese kuharu vaše komplimente, onda će svi biti zadovoljni.

U svim prilikama u kojima se nađete, ne zaboravite na četiri čarobne riječi MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI - to je način da lijepo zaokružite ugodan boravak u restoranu.

 
Iz knjige dojmova...

 

Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je odlične rezultate i doprinijela razvoju ugostiteljstva i turizma. Čestitam nastavnicima i učenicima na uspjesima.

Danas sam i sam imao priliku uvjeriti se u kvalitetu rada škole. Siguran sam da će škola nastaviti s uspješnim radom.

 

prof.dr.sc. Ivo Josipović

bivši Predsjednik RH

 

Sve moje čestitke školi, učenicima i nastavnicima.

 

Stjepan Mesić

bivši Predsjednik Republike Hrvatske

 

Ovo nije samo hvale vrijedan projekt, nije samo obrok koji pokazuje znanja i vještine učenika ove škole - ovo je putokaz znanja, dobre volje i vizije... Uživao sam u svakom jelu. Sve pohvale i najljepše želje za daljnji uspjeh ovog projekta i škole...

Tihomir Jakovina

bivši Ministar poljoprivrede RH

Čestitke na kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu. Zaista mi je bilo ugodno iznenađenje!!! Puno uspjeha u daljnjem radu!

Veljko Ostojić

bivši ministar turizma RH

U svakoj školi se može čuti i vidjeti nešto lijepo i novo, a u ovoj se vidi više od toga. Rezultat je to napornog i izvrsnog rada ravnatelja i njegovog tima.

Neka tako i ostane.

prof.dr.sc. Vidoje Vujić

 

Hvala lijepa na Vašem pozivu. Prije svega želim i učenicima i rukovodstvu Vaše škole puno sreće u postizanju visokog stupnja stručnosti Vaših učenika.U ovim izuzetno kompetitivnim vremenima, važno je pružati turistima najbolju moguću uslugu po što povoljnijim cijenama. Vaš centar izvrsnosti pruža učenicima priliku da svojim stečenim znanjem i vještinama konkurira i u inozemstvu.

Paul Vandoren

Ambasador - šef delegacije EU

 

Bila mi je uistinu velika čast i zadovoljstvo družiti se s vama! Hvala vam na pozivu i do skorog viđenja. Voli vas vaš Toni Cetinski.

 

Zahvaljujem vam na pozivu gdje su za istim stolom bili sport, turizam i ugostiteljstvo. Svim učesnicima i organizatorima želim puno uspjeha, a učenicima bih poželio sve najbolje u njihovom životu i budućem poslu. S poštovanjem Samir Barač

 

U ime stožera hrvatske nogometne reprezentacije, naših igrača i HNS-a, želim vam da i ubuduće silno doprinosite razvoju ugostiteljstva i gastronomije u vašoj regiji koja je nesumnjivo perjanica Hrvatske u svojoj djelatnosti.

Igor Štimac

bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

 

Bio je to doručak za sva čula. Odličan desert, a i predjelo.

A i ono između je bilo ukusno. Hvala vam.

Mile Kekin

frontman grupe Hladno pivo

 

Blagdansko i obiteljsko drugovanje uz duhovnu obnovu i molitve te nastavljeno uz raspoloženi doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija. Zahvalan sam vodstvu škole za ovu prigodu gdje se produbljuje vjera i ljubav. Bog neka svojim blagoslovom neprestano bdije nad ovom školom da uz stručnu i ljudsku pomoć profesora i djelatnika odavde u život pođu generacije mladih ljudi spremnih na služenje i dobrotu. Mir i dobro!

fra Zvjezdan Linić

fra Zvjezdan Linić

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ugostiteljska škola Opatija / Kumičićeva 14, HR-51410 Opatija / ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr / ured@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju