preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija

 > Naslovnica
Vijesti

KULINARSKA RADIONICA - ŠKAMPI

Autor: TANJA FRKOVIĆ, 2. 10. 2012.

Škamp je najbolji kad je riječ o našem – kvarnerskom. I tu nema dileme. Ali od takvoga škampa mora se znati pripraviti jelo dostojno njega samoga. Zato smo pozvali kuhara koji o tome sve zna – gospodina Zdravka Tomšića, šefa kuhinje u hotelu Draga di Lovrana.

Sirovi škampi u emulziji od limuna, naranče, maslinovog ulja i meda, škampi u soli, škampi na skuti…. Zvuči zanimljivo zar ne?

Sve  nam je to, ali i mnogo više, u praktikumu kuharstva pripremao gospodin Tomšić, u utorak 02.10.2012. godine od 8 sati.

Intervju s gosp.Tomšićem i dojmove učenika pročitajte pod opširnije!

 

Nakon održane radionice porazgovarali smo s našim gostom i pokušali saznati nešto više o njegovom radu i životu.

 

  1. Kada ste se i kako počeli baviti gastronomijom?

Nakon završene srednje škole tehničkog usmjerenja prekvalificirao sam se za zanimanje kuhar i 1993. godine počeo raditi u hotelu „Ambasador“.

Nakon toga sam radio u poznatom restoranu „Kukuriku“, a sada sam šef kuhinje u restoranu „Draga di Lovran“.

 

  1. Kakvi su utisci nakon Vašeg prvog susreta s našim učenicima?

O vašoj školi i vašem radu znam puno, a s nekim vašim učenicima i nastavnicima sam i radio.

Ovo je za mene jedno novo i zanimljivo iskustvo.

 

  1. Kada biste mogli birati temu neke nove radionice, što bi odabrali?

Danas je aktualno „ kuhanje u vakuumu“ i mislim da bi to bilo zanimljivo vašim učenicima.

 

  1. Čula sam da ćete nastupati kao gost u Masterchef-u, što mislite o takvim tv emisijama?

Već 10-ak godina traje uzlet gastronomije i mislim da je to fenomenalno za popularnost struke, ali to „tv kuhanje“ se jako razlikuje od onog stvarnog, životnog u restoranu.

To je težak posao, radite kad se svi odmaraju (blagdani, vikendi) i to je zaista „muški“ posao.

 

  1. Kako vidite budućnost hrvatske gastronomije?

Nekoliko je restorana u vrhu, a ostali nude  konfekcijsku ponudu i u tom međuprostoru vidim priliku za nove, kreativne ljude, koji bi prezentirali kvalitetnu, a autohtonu hrvatsku kuhinju.

 

  1. Jeste li zadovoljni sadašnjim poslom?

Jako. Imam veliku samostalnost u vođenju kuhinje i mislim da sam jedan od rijetkih šefova kuhinje koji ide na riječku tržnicu i biram svježe namirnice.

 

  1. Što je po Vašem mišljenju tajna dobrog  restorana?

Prije svega, najkvalitetnija oprema, kvalitetno posuđe, svježe namirnice pripravljene na dobar način, na svu sreću, ja to sve imam!

 

  1. U restoran u kojem radite dolaze elitni gosti, što im najčešće pripremate?

Kuham za svjetski poznate zvijezde i van restorana, oni vole jednostavna jela pripremljena na dobar način.

 

  1. Što Vi volite jesti kada Vam drugi kuhaju?

To se ne događa često, volim naša tradicionalna jela (sarme i maneštre) pripremljena bez greške. Preferiram tradicionalnu, rustikalnu kuhinju sa puno začina, kvalitetnim maslinovim uljem, zapravo sve ono što se odavno kuha na našim prostorima.

 

 

  1.  Što savjetujete našim učenicima, Vašim budućim kolegama?

Trebaju  voljeti  posao koji su odabrali i vraćati se interpretaciji tradicionalne hrane bez greške.

 

Nakon ugodnog razgovora sa g-dinom Zdravkom Tomšićem, probali smo delicije koje su bile savršeno pripremljene i naša sva čula su uživala i potpuno nam je jasno zašto restoran „Draga di Lovran“ ima takvu reputaciju.

Našem gostu želim još puno uspjeha i nadamo se da će biti prilika za još koji susret.

 

Intervju vodila: Slobodanka Orešković, prof

 

Dojmovi naših učenika nakon sudjelovanja u kulinarskoj radionici – Škampi

Dana 2.10. ove godine prisustvovao sam kulinarskoj radionici – Škampi, gospodina Zdravka Tomšića i bio oduševljen. Naučio sam, kao i mojih devetero prijatelja iz razreda, što se sve može napraviti od ove ukusne morske delicije.Radila su se raznolika jela kao što su: škampi na buzaru,bijeli rezanci sa škampima, koktel od škampi (sa skutom i emulzijom) te soljeni sarkofag od škampi. Super!

Andrija Genda,3.d

 

Kulinarska radionica-Škampi u našoj školi razveselila me je jer sam vidjela puno novih načina pripreme kvarnerskog škampa. Drago mi je što sam prisustvovala radionici, mada mi ovo nije prvi puta da se susrećem s tako modernim i neobičnim načinima pripremanja jela, koja sam imala priliku raditi s gospodinom Zdravkom Tomšićem.

Josipa Tokić,3.d

 

Na kulinarskoj radionici naučio sam nove načine pripremanja škampi te sam se dobro zabavio.Radio sam rižot sa škampima i breskvom koji je u konačnici bio jako ukusan. Razveselila me je mogućnost izrade emulzija od maslinovog ulja s narančinim sokom i sokom od limuna. Volio bih ponoviti ovo lijepo radno iskustvo.

Karli Prodan,3.d
Oglasna ploča
 
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Profesor(ica) godine

MIRA RAŠIĆ, profesor njemačkog jezika

 
Učenik(ca) godine

DORA BOLKOVAC, 3.E

 
Korisni linkovi

Učenički dom Lovran

   

Katalog knjižnice 

 

 

 
Rječnici
 
Linkovi
 
Najava

 

 

 

 

 
Ravnatelj...

                       

Projekt (U)gosti na doručku!

Ugostiteljska škola Opatija u svom je osamdeset godišnjem radu stekla poseban ugled, među stručnjacima kao vrsna stručna škola, a među učenicima kao škola u kojoj se stječe dobro obrazovanje koje omogućuje i brže zapošljavanje. O dobrim rezultatima rada u školi najbolje govore brojne nagrade, diplome, medalje...

Tako je tijekom godina pokrenuto niz zanimljivih projekata, od kojih neki traju samo jednu godinu, a neki su višegodišnji. Ovogodišnji projekt, koji bi trebao biti višegodišnji jer je - izazovan i zahtjevan - nazvali smo (U)GOSTI NA DORUČKU......

Njime želimo promovirati doručak (zajutrak) kao najvažniji dnevni obrok, koji ima isti značaj i za učenike, i za zaposlenike, ali i za goste koji određeno vrijeme svog godišnjeg odmora i oporavka borave na Opatijskoj rivijeri. Zbog sve bržeg tempa rada i užurbanog načina življenja doručak je postao ne samo zapostavljeni obrok, nego i obrok koga se najčešće preskače. Ručak se u mnogim obiteljima pretvorio u jedini topli obrok u večernjim satima, a večera je također skoro nestala. Nama je cilj doručku vratiti izgubljeni značaj. Stoga smo pokrenuli ne samo ovaj projekt, nego ćemo nastojati da se doručak vrati u ugostiteljske objekte "na velika vrata", da se pri tom obrati pozornost na zdrav način pripreme i konzumiranja doručka, da se u pripremi koriste samo zdrave i autohtone namirnice i da doručak postane BRAND OPATIJSKE RIVIJERE. Naša je zamisao bila da na tako priređenIm doručcima tijekom godine ugostimo značajna imena iz naše svakodnevnice, od političara do sportaša i kulturnih radnika. Mislimo da će se uz njihova imena najbrže pronijeti glas o zdravom jutarnjem obroku. Gost na prvom doručku bila nam je poznata modna stilistica Žuži Jelinek, na drugom ni manje ni više nego PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE prof.dr.sc Ivo Josipović, na trećem počasni konzul Republike Poljske u Hrvatskoj prof.dr.sc Amir Muzur, na četvrtom smo ugostili kraljicu karnevala i meštra Tonija, na petom ministra Željka Jovanovića i sportaše: Miloš Milošević, Samir Barač, Ivan Krapić, Snježana Pejčić, Jelena Kovačević, Alvaro Načinović, Juraj Divjakinja. Na šestom doručku gosti su bili glumci Pero Kvrgić, Lela Margitić, Vitomira Lončar, Zijad Gračić, Marko Torjanac, Voljen Grbac, Denis Brižić...., a na Dan Europe ugostili smo šefa delegacije EU u RH Paula Vandorena, Hrvoja Marušića, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova, Vidoja Vujića, obnašatelja dužnosti župana PGŽ, Ivu Dujmića, gradonačelnika Opatije, Ivana Vidakovića - direktora Microsfot Hrvatske, Edvina Jurina, direktora McCann Ericsson Hrvatska, počasne konzule Dasnke, Finske i Poljske... Osmi doručak protekao je u Mikovskom (glazbenom ozračju), a ugostili smo Andreja Bašu, Vesnu Nežić Rzužić, Šajetu, Duleta i Silvanu Jeličić, Maria Šimunovića, Ljubu Kuntarića, Danijela Načinovića, Darka Čargonju.....

I školska godina 2012./2013. započela je svojim prvim doručkom. Na početku godine ugostili smo i duhovno se obnovili uz mnogobrojne svećenike i drage prijatelje od kojih ćemo izdvojiti fra Zvjezdana Linća, vlč. Ivana Tambolaša-župnika iz Opatije, vlč Ivana Milardovića-župnika iz Jelenja, Danijela Delongu-glasnogovornika Riječke nadbiskupije, vjeroučitelje iz mnogih škola... Nastavili smo s najpoznatijim DJ-jevima s ovih naših prostora, izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Igorom Štimcem i vatrenima, ministrom turizma Veljkom Ostojićem, Tonyjem Cetinski. Na dan liječnika u RH, točnije 26.02.2013. ugostitli smo priznate liječnike izPGŽ,ali i šire na čelu s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta doc.dr.sc. Željkom Jovanovićem. Društvo za stolom su mu pravili:prim.dr.sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja RH, Siniša Varga, ravnatelj HZZO, Petar Skansi, pomoćnik ministra obrazovanja, Herman Haller, ravnatelj KBC Rijeka, Branko Šestan, ravnatelj Ortopedske bolnice Lovran i brojni drugi eminentni liječnici. A tko slijedi? Pratite nas.....

Projekt nismo samo izmislili. Prethodila su mu istraživanja kojom smo saznali da li i koliko naši učenici doručkuju, da li naši mještani koriste ovaj obrok, da li ga znamenite ličnosti preskaču ili mu posvećuju dužnu pažnju? Rezultati su poražavajući. Čak 60 posto osoba preskače doručak. I to je bio prvi siguran znak da smo na dobrom putu promovirati naš projekt, nastojati s njim upoznati ugostiteljske i hotelske djelatnike, a prvenstveno potaknuti naše učenike da ga počnu koristiti i dalje protežirati u svojim budućim radnim sredinama.

Prvi rezultati projekta su izvrsni. Svi su gosti bili oduševljeni posluženim obrokom, a učenici i nastavnici zadovoljni jer se ovi mali a zdravi obroci relativno lako i brzo pripremaju.

                                                                                                                                                                                                                                                   

 

 
Novosti iz CARNeta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
 
Forum
 
Preporuka naših učenika

     

 
 
Mala škola bontona

Lijepo ponašanje je jedan od osnovnih dijelova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lijepe manire koje posjeduje, a da žena zablista svojom elegancijom i otmjenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu, pizzeriji, konobi ili gradskoj kavani, plaži, domu maniri jednog gospodina i jedne dame su uvijek isti.

MOLIM, IZVOLI, HVALA OPROSTI

Kako u većini životnih situacija, tako i u restoranu, pristojno ponašanje, ljubazno ophođenje prema ljudima i nasmiješeno lice otvaraju sva vrata. 

Nepotrebno je ulaziti u preveliku priču sa konobarima, saslušajte što vam preporučuju, a ako su vam takvi detalji suvišni, onda ih prekinite ljubaznim tonom. Slobodno postavite pitanja o hrani ili piću, a konobari bi trebali biti dobro upućeni u sastojke i način pripreme.

Na kraju im zahvalite na usluzi i istaknite ako vam se neko jelo posebno svidjelo. Kažite konobaru da prenese kuharu vaše komplimente, onda će svi biti zadovoljni.

U svim prilikama u kojima se nađete, ne zaboravite na četiri čarobne riječi MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI - to je način da lijepo zaokružite ugodan boravak u restoranu.

 
Iz knjige dojmova...

 

Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je odlične rezultate i doprinijela razvoju ugostiteljstva i turizma. Čestitam nastavnicima i učenicima na uspjesima.

Danas sam i sam imao priliku uvjeriti se u kvalitetu rada škole. Siguran sam da će škola nastaviti s uspješnim radom.

 

prof.dr.sc. Ivo Josipović

bivši Predsjednik RH

 

Sve moje čestitke školi, učenicima i nastavnicima.

 

Stjepan Mesić

bivši Predsjednik Republike Hrvatske

Danas ću sigurno imati uspješan dan, jer svaki zdravi dan počinje sa zdravim doručkom. Sjajna ideja ravnatelja, nastavnika i učenika Ugostiteljske škole Opatija putokaz je za sve kako treba izgledati kvalitetna škola 21. stoljeća. Inovacije, poduzetništvo i znanje svih iz ove škole garancija su da ugostiteljstvo i turizam ove regije i cijele Hrvatske imaju odličnu budućnost. Čestitam od srca.....

doc.dr.sc. Željko Jovanović

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH

http://www.vojko-obersnel.com/assets/images/lista/Zeljko-Jovanovic-tn.jpg

Ovo nije samo hvale vrijedan projekt, nije samo obrok koji pokazuje znanja i vještine učenika ove škole - ovo je putokaz znanja, dobre volje i vizije... Uživao sam u svakom jelu. Sve pohvale i najljepše želje za daljnji uspjeh ovog projekta i škole...

Tihomir Jakovina

Ministar poljoprivrede RH

Čestitke na kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu. Zaista mi je bilo ugodno iznenađenje!!! Puno uspjeha u daljnjem radu!

Veljko Ostojić

bivši ministar turizma RH

U svakoj školi se može čuti i vidjeti nešto lijepo i novo, a u ovoj se vidi više od toga. Rezultat je to napornog i izvrsnog rada ravnatelja i njegovog tima.

Neka tako i ostane.

prof.dr.sc. Vidoje Vujić

bivši župan

Primorsko-goranske županije

 

Hvala lijepa na Vašem pozivu. Prije svega želim i učenicima i rukovodstvu Vaše škole puno sreće u postizanju visokog stupnja stručnosti Vaših učenika.U ovim izuzetno kompetitivnim vremenima, važno je pružati turistima najbolju moguću uslugu po što povoljnijim cijenama. Vaš centar izvrsnosti pruža učenicima priliku da svojim stečenim znanjem i vještinama konkurira i u inozemstvu.

Paul Vandoren

Ambasador - šef delegacije EU

 

Bila mi je uistinu velika čast i zadovoljstvo družiti se s vama! Hvala vam na pozivu i do skorog viđenja. Voli vas vaš Toni Cetinski.

 

Zahvaljujem vam na pozivu gdje su za istim stolom bili sport, turizam i ugostiteljstvo. Svim učesnicima i organizatorima želim puno uspjeha, a učenicima bih poželio sve najbolje u njihovom životu i budućem poslu. S poštovanjem Samir Barač

 

U ime stožera hrvatske nogometne reprezentacije, naših igrača i HNS-a, želim vam da i ubuduće silno doprinosite razvoju ugostiteljstva i gastronomije u vašoj regiji koja je nesumnjivo perjanica Hrvatske u svojoj djelatnosti.

Igor Štimac

bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

 

Bio je to doručak za sva čula. Odličan desert, a i predjelo.

A i ono između je bilo ukusno. Hvala vam.

Mile Kekin

frontman grupe Hladno pivo

 

Blagdansko i obiteljsko drugovanje uz duhovnu obnovu i molitve te nastavljeno uz raspoloženi doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija. Zahvalan sam vodstvu škole za ovu prigodu gdje se produbljuje vjera i ljubav. Bog neka svojim blagoslovom neprestano bdije nad ovom školom da uz stručnu i ljudsku pomoć profesora i djelatnika odavde u život pođu generacije mladih ljudi spremnih na služenje i dobrotu. Mir i dobro!

fra Zvjezdan Linić

fra Zvjezdan Linić

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Ugostiteljska škola Opatija / Kumičićeva 14, HR-51410 Opatija / ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr / ured@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju