preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija

eTwinning

eTwinning is the community for schools in Europe.

eTwinning offers a platform for staff (teachers, head teachers, librarians, etc.), working in a school in one of the European countries involved, to communicate, collaborate, develop projects, share and, in short, feel and be part of the most exciting learning community in Europe. 

Greetings from Croatia! Our e-mail is: uso@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr

Što je eTwinning?

Vrlo jednostavno - eTwinning je zajednica škola u Europi.

Učitelji iz svih zemalja sudionica mogu se prijaviti i koristiti eTwinning online alate (Portal i Radnu površinu) kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali, zajedno učili i surađivali na zajedničkim online projektima.

Škole mogu biti partneri s drugim školama i zajednički raditi na projektima i koristiti informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) u svom radu. Na projektu moraju surađivati barem dvije škole.

Što nudi eTwinning?

 

eTwinning nudi platformu za odgojno–obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd) koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. On promiče suradnju europskih škola putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) pružajući pritom podršku, alate i usluge za škole.

Portal eTwinning (http://www.etwinning.net) je glavno mjesto suradnje i susreta u sklopu ove aktivnosti. Dostupan je na 26 jezika i pruža učiteljima pruža online alate za pronalaženje projektnih partnera, za otvaranje novih projekata, razmjenu ideja i primjera dobre prakse.
Sa svojim projektnim partnerom možete obrađivati bilo koju temu, ali projekti moraju imati dobar omjer upotrebe ICT-a i aktivnosti u razredu i trebali bi se uklapati u nacionalni nastavni plan i program - kurikulum škola koje sudjeluju u projektu.

Jedan od ciljeva eTwinning projekta je poboljšati sposobnosti učitelja u radu s ICT-om i učiniti ICT dijelom svakodnevnog života u razredu, pa je stoga eTwinning prilagođen svim razinama ICT znanja i sposobnosti. Dakle, ne morate biti napredni u korištenju ICT-a da bi sudjelovali u eTwinning aktivnostima.

 

Tko može sudjelovati u eTwinning aktivnostima?
eTwinning projekt mogu provoditi dva ili više učitelja, timovi ili učitelji predmetnih odjela, knjižničari, ravnatelji i učenici iz škola širom Europe. Suradnja može biti unutar istog predmeta ili unutar više predmeta kroz upotrebu ICT-a. Predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci mogu sudjelovati (dob učenika - od 3 do 19 godina).

U eTwinningu sudjeluju države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Prekomorski teritoriji i države također mogu sudjelovati. Pravo sudjelovanja imaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Island, Norveška, Srbija i Turska.

 

Što je TwinSpace?
TwinSpace je platforma za škole koju možete koristiti za zajednički rad na svojim projektima. Svaki projekt ima vlastiti privatni TwinSpace na raspolaganju s Radne površine za partnere i s početne stranice Portala za pozvane članove. TwinSpace nudi Vam mnoge alate za suradnju i komunikaciju, uključujući i privatne sobe za razgovor otvorene 24/7 (npr. Vaši učenici mogu razgovarati sa svojim partnerima čak i izvan nastavnih sati u sigurnom online okruženju), poštanski sandučić, forumi i kalendar. Projekt može pohranjivati i materijale u mape i arhive datoteka te koristiti TwinSpace za razmjenu informacija između učitelja i učenika.

 

Od početka studenoga 2016. godine naša škola je suosnivač i jedan od dva koordinatora međunarodnog online eTwinning projekta „Mind your diet“ („Razmisli o svojoj prehrani“). Drugi koordinator je Ugostiteljska škola iz Poljske (Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, Gdańsk). U projekt su uključene i sljedeće škole:Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona (Ugostiteljska škola,Girona, Španjolska), i Özel Nasibe Eryetis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesİ,(Zdravstvena škola, Istanbul, Turska), IISS "Gregorio Mendel", (Agronomska škola,Villa Cortese ,Milano, Italija), Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,(Tehnička škola, Yunusemre, Turska), Escola de Hotelaria e Turismo de Coimbra,(Ugostiteljska škola, Coimbra,Portugal),ROC Nova College  (Strukovna škola, Amsterdam, Nizozemska) i Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych,(Agro-ekonomska škola, Kolbuszowa,Poljska).Temeljna ideja za ovaj projekt je potekla iz naše škole (prvi naziv projekta: „Healthy eating-well balanced diet“), a gore navedenim školama se svidjela pa su nam se pridružile posredstvom eTwinning portala. Ovaj projekt je nastao s ciljem da učenicima pomogne u pronalaženju pouzdanih izvora informacija o pravilnoj prehrani, jer su svakodnevno izloženi krivim izvorima na internetu (razne grupe, blogovi i forumi) ili medijima (reklame od strane velikih proizvođača hrane) budući da živimo u vremenu kada si svatko uzima za pravo govoriti o prehrani bez obzira što nije kompetentan , jer bitan je samo profit“, a ne ljudsko zdravlje. To sve može dovesti do zdravstvenih prijevara, krivih prehrambenih trendova ili do pogrešno usmjerenih tvrdnji unatoč tome što bi hrana mogla imati veliki utjecaj na očuvanje ljudskog zdravlja kao i u postupcima liječenja pojedinih bolesti. Zato smo tijekom ovog projekta odlučili ponovno proći kroz sve hranjive tvari, podsjetiti se njihovih izvora u namirnicama te se upoznati s mogućim zdravstvenim poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane kako učenici, svih škola koje su uključene u ovaj projekt, ne bi postali „žrtve“ raznih sumnjivih medija.Pri tome smo se služili isključivo provjerenim i pouzdanim izvorima informacija o hrani  kao i bazama podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).Projekt će trajati do 15. lipnja 2017 .godine.

Iz naše škole su u eTwinning projektni tim uključeni učenici: Antonio Pries, Karmen Grgurić, Gabriela Filca, Klara Radonja, Paula Martinko-Horvat i Dora Bolkovac svatko u svom segmentu rada, a  vodi ih mentor, koji je ujedno i jedan od dva koordinatora i osnivača ovog međunarodnog projekta  Mario Nosić, prof.  Službeni jezik komunikacije u projektu je engleski jezik.

U prostoru na eTwinning platformi (TwinSpace) zajamčena je tajnost i sigurnost podataka i učenika, tako da su podaci, fotografije i poruke vidljivi samo sudionicima projekta.

Na ovom linku možete pogledati foto-recepte za  tradicionalne kuhinje Hrvatske, Portugala, Italije, Španjolske i Turske: https://s3.amazonaws.com/online.anyflip.com/pchv/koqd/mobile/index.html. Elektronička kuharica je nastala tijekom projekta "Mind your diet" i na jednostavan način, pomoću fotografija i teksta, prezentira pojedina jela raznih država.

U power point prezentaciji pod nazivom "eTwinning projekti", koja slijedi, možete saznati osnovne informacije o  eTwinning projektima kao i o mogućim oznakama kvalitete (QL i EQL) te posebnim kategorijama nagrada. 

 

Oglasna ploča
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Profesor(ica) godine

MIRA RAŠIĆ, profesor njemačkog jezika

 
Učenik(ca) godine

DORA BOLKOVAC, 3.E

 
Korisni linkovi

Učenički dom Lovran

   

Katalog knjižnice 

 

 

 
Rječnici
 
Linkovi
 
Najava

 

 

 

 

 
Ravnateljica

Aktivnosti škole i učeničke zadruge Ugići u novoj školskoj 2018/19. godini....na pragu 90 godina postojanja!                       

5.9.2018.-   u goste su nam stigli učenici i nastavnici iz portugalskog grada Coimbra koji su zajedno sa nama bili učesnici e Twinning projekta. Velike zasluge za projekt idu nastavniku Nosiću Bilo je to jedno prekrasno druženje uz prigodan domjenak koji su pripremili naši učenici.

7.9.2018.- Porto etno u Rijeci, spoj glazbe i kuhinje sve u sklopu projekta Evropski grad kulture 2020.Svi naši učenici,osim prvih razreda i nastavnici učestvovali u ovom velikom događanju.

13.9.2018.- učenička zadruga Ugići imala domjenak u prostorima psihijatrije

 27.9. - 30.9.2018.- ugostila je 12 škola učesnica i preko 100 učenika i profesora, iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Učenici naše škole A. Iskra, E. Bahorić i L. Harkanovac - sa svojim mentorima M. Žibert i J. Visković okitili su se zlatnom medaljom u natjecateljskoj disciplini :"Nacionalno jelo po izboru od pastrve i restoranski desert"!
Drugu u nizu zlatnu medalju uz podršku svog mentora nastavnika K. Brnina osvojili su učenici R. Dubrović, A. Abazza i E. Lefler u disciplinama: "Postavljanje kuvera za svečani ručak" i "Flambiranje jela pred gostom"!
Srebrnu medalju osvojili su učenici I. Kiđemet, N. Saršon i A. Vlašić sa mentoricom M. Šimunić u disciplini "Turistički aranžman". 

29.9. 2018. - Ugostiteljska škola Opatija je volontirala ispred trgovačkog lanca Interspar u Tower centru za Socijalnu samoposlugu.
Dvanaest učenika i tri nastavnice škole od 9 do 21 sat su volontiranjem dali svoj doprinos u prikupljanju i sortiranju hrane koja će završiti u najsiromašnijim obiteljima našega grada. Ponosni smo na naše djelatnike i učenike i drago nam je što smo mogli biti dio ovog velikog srca koje kuca za najsiromašnije i najpotrebitije sugrađane.

 

3.10.2018.-Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići organizirali su domjenak povodom izložbe "Kako čitati prostorni plan" u sklopu 25 godišnjice PGŽ-a!

5.10.2018.- Danas na Svjetski dan učitelja naša je škola dobila Županijsku nagradu kao najbolja odgojno-obrazovna ustanova srednjih škola PGŽ-a za djelovanje u protekle četiri godine.

Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići odradili su svečani domjenak kao i uvijek na visokoj razini. 
Nagrađeni su najuspješniji odgojno-obrazovni djelatnici i odgojno obrazovne ustanove.
Tri ustanove i šest djelatnika nagradila je Primorsko-goranska županija povodom Svjetskog dana učitelja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

8.-12.10.2018. Okrugli stol o projektu "Razmjena iskustva je ključ uspjeha ' održani su u srednjoj ekonomskoj školi" Svetozar Miletić " Novi Sad i Ekonomsko trgovačkoj školi Smederevo nakon završene prve godine provedbe projekta. Milenij hoteli zaslužnim učenicima podijelili prigodne poklone.

Sastanak je održan i u Ugostiteljskoj školi Beograd.

 10.10.2018.-u  Ugostiteljskoj školi Opatija održan je 9. Okrugli stol knjižničara Republike Hrvatske a u hotelu Ambasador 43.skupština HKDU-a. Velike zasluge za organizaciju okruglog stola pripadaju članici organizacijskog odbora knjižničara našoj knjižničarki Miri Matan

16.10.2018.- Učenici učeničke zadruge "Ugići" sa mentorom na domjenku u Guvernerovoj palači u Rijeci!

17.10.2018.- danas smo proslavili 89-ti rođendan naše škole. Obilježili smo ga sa mnogobrojnim radionicama gdje su naši učenici i nastavnici pokazali sve svoje skrivene talente. Imali smo i malu priredbu uz super voditelje, prekrasnu pjesmu, izvrstan dramski program u izvođenju naših talentiranih učenika koje je pripremila D. Lj. Najljepši dio dana bila je dodijela zvjezdice našoj učenici generacije 2017/18. slastičarki Dori. Dok je zvijezda dodjeljena našem bivšem učeniku Goranu Todoranoviću koji 1994. god. završio našu školu smjer konobar a danas je uspješan direktor hotela 4 Opatijska cvijeta i daje izuzetan doprinos u unapređivanju struke te pomaže školi da odgaja kvalitetan kadar za potrebe suvremenog turizma. Proveli smo uz uz odličan domjenak predivan dan u prekrasnoj školi! 

19.10.2018.- sunčan i neobično topao petak, savršen dan za frankofono druženje. Projekt Frankomanija je u našoj školi okupio učenike i profesore srednjih škola PGŽ-e, u kojima se uči francuski jezik. Možemo ponosno reći da smo uspjeli privući obožavatelje francuskog jezika u Opatiju. Podnevno druženje se sastojalo od traženja skrivenog poklona po gradu prema uputama na francuskom jeziku. Na svom itineraru svaka grupa je morala izvršiti slatke zadatke te rezultate kasnije izložiti na zajedničkom sastanku u školi. Svaka grupa je na kraju svog puta pronašla poklon – suvenir za sjećanje na Frankomaniju 2018. Ideja projekta je popularizirati francuski jezik, pokazati da je tu, da postoji, da je važan. Hvala UO za odgoj i obrazovanje što je to prepoznao. Merci à tous tous les participants 

 
Novosti iz CARNeta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
 
Forum
 
Preporuka naših učenika

     

 
 
Mala škola bontona

Lijepo ponašanje je jedan od osnovnih dijelova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lijepe manire koje posjeduje, a da žena zablista svojom elegancijom i otmjenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu, pizzeriji, konobi ili gradskoj kavani, plaži, domu maniri jednog gospodina i jedne dame su uvijek isti.

MOLIM, IZVOLI, HVALA OPROSTI

Kako u većini životnih situacija, tako i u restoranu, pristojno ponašanje, ljubazno ophođenje prema ljudima i nasmiješeno lice otvaraju sva vrata. 

Nepotrebno je ulaziti u preveliku priču sa konobarima, saslušajte što vam preporučuju, a ako su vam takvi detalji suvišni, onda ih prekinite ljubaznim tonom. Slobodno postavite pitanja o hrani ili piću, a konobari bi trebali biti dobro upućeni u sastojke i način pripreme.

Na kraju im zahvalite na usluzi i istaknite ako vam se neko jelo posebno svidjelo. Kažite konobaru da prenese kuharu vaše komplimente, onda će svi biti zadovoljni.

U svim prilikama u kojima se nađete, ne zaboravite na četiri čarobne riječi MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI - to je način da lijepo zaokružite ugodan boravak u restoranu.

 
Iz knjige dojmova...

 

Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je odlične rezultate i doprinijela razvoju ugostiteljstva i turizma. Čestitam nastavnicima i učenicima na uspjesima.

Danas sam i sam imao priliku uvjeriti se u kvalitetu rada škole. Siguran sam da će škola nastaviti s uspješnim radom.

 

prof.dr.sc. Ivo Josipović

bivši Predsjednik RH

 

Sve moje čestitke školi, učenicima i nastavnicima.

 

Stjepan Mesić

bivši Predsjednik Republike Hrvatske

 

Ovo nije samo hvale vrijedan projekt, nije samo obrok koji pokazuje znanja i vještine učenika ove škole - ovo je putokaz znanja, dobre volje i vizije... Uživao sam u svakom jelu. Sve pohvale i najljepše želje za daljnji uspjeh ovog projekta i škole...

Tihomir Jakovina

bivši Ministar poljoprivrede RH

Čestitke na kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu. Zaista mi je bilo ugodno iznenađenje!!! Puno uspjeha u daljnjem radu!

Veljko Ostojić

bivši ministar turizma RH

U svakoj školi se može čuti i vidjeti nešto lijepo i novo, a u ovoj se vidi više od toga. Rezultat je to napornog i izvrsnog rada ravnatelja i njegovog tima.

Neka tako i ostane.

prof.dr.sc. Vidoje Vujić

 

Hvala lijepa na Vašem pozivu. Prije svega želim i učenicima i rukovodstvu Vaše škole puno sreće u postizanju visokog stupnja stručnosti Vaših učenika.U ovim izuzetno kompetitivnim vremenima, važno je pružati turistima najbolju moguću uslugu po što povoljnijim cijenama. Vaš centar izvrsnosti pruža učenicima priliku da svojim stečenim znanjem i vještinama konkurira i u inozemstvu.

Paul Vandoren

Ambasador - šef delegacije EU

 

Bila mi je uistinu velika čast i zadovoljstvo družiti se s vama! Hvala vam na pozivu i do skorog viđenja. Voli vas vaš Toni Cetinski.

 

Zahvaljujem vam na pozivu gdje su za istim stolom bili sport, turizam i ugostiteljstvo. Svim učesnicima i organizatorima želim puno uspjeha, a učenicima bih poželio sve najbolje u njihovom životu i budućem poslu. S poštovanjem Samir Barač

 

U ime stožera hrvatske nogometne reprezentacije, naših igrača i HNS-a, želim vam da i ubuduće silno doprinosite razvoju ugostiteljstva i gastronomije u vašoj regiji koja je nesumnjivo perjanica Hrvatske u svojoj djelatnosti.

Igor Štimac

bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

 

Bio je to doručak za sva čula. Odličan desert, a i predjelo.

A i ono između je bilo ukusno. Hvala vam.

Mile Kekin

frontman grupe Hladno pivo

 

Blagdansko i obiteljsko drugovanje uz duhovnu obnovu i molitve te nastavljeno uz raspoloženi doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija. Zahvalan sam vodstvu škole za ovu prigodu gdje se produbljuje vjera i ljubav. Bog neka svojim blagoslovom neprestano bdije nad ovom školom da uz stručnu i ljudsku pomoć profesora i djelatnika odavde u život pođu generacije mladih ljudi spremnih na služenje i dobrotu. Mir i dobro!

fra Zvjezdan Linić

fra Zvjezdan Linić

 
 > ERASMUS - eTwinning
CMS za škole logo
Ugostiteljska škola Opatija / Kumičićeva 14, HR-51410 Opatija / ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr / ured@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju