preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija

eTwinning

eTwinning is the community for schools in Europe.

eTwinning offers a platform for staff (teachers, head teachers, librarians, etc.), working in a school in one of the European countries involved, to communicate, collaborate, develop projects, share and, in short, feel and be part of the most exciting learning community in Europe. 

Greetings from Croatia! Our e-mail is: uso@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr

Što je eTwinning?

Vrlo jednostavno - eTwinning je zajednica škola u Europi.

Učitelji iz svih zemalja sudionica mogu se prijaviti i koristiti eTwinning online alate (Portal i Radnu površinu) kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali, zajedno učili i surađivali na zajedničkim online projektima.

Škole mogu biti partneri s drugim školama i zajednički raditi na projektima i koristiti informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) u svom radu. Na projektu moraju surađivati barem dvije škole.

Što nudi eTwinning?

 

eTwinning nudi platformu za odgojno–obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd) koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. On promiče suradnju europskih škola putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) pružajući pritom podršku, alate i usluge za škole.

Portal eTwinning (http://www.etwinning.net) je glavno mjesto suradnje i susreta u sklopu ove aktivnosti. Dostupan je na 26 jezika i pruža učiteljima pruža online alate za pronalaženje projektnih partnera, za otvaranje novih projekata, razmjenu ideja i primjera dobre prakse.
Sa svojim projektnim partnerom možete obrađivati bilo koju temu, ali projekti moraju imati dobar omjer upotrebe ICT-a i aktivnosti u razredu i trebali bi se uklapati u nacionalni nastavni plan i program - kurikulum škola koje sudjeluju u projektu.

Jedan od ciljeva eTwinning projekta je poboljšati sposobnosti učitelja u radu s ICT-om i učiniti ICT dijelom svakodnevnog života u razredu, pa je stoga eTwinning prilagođen svim razinama ICT znanja i sposobnosti. Dakle, ne morate biti napredni u korištenju ICT-a da bi sudjelovali u eTwinning aktivnostima.

 

Tko može sudjelovati u eTwinning aktivnostima?
eTwinning projekt mogu provoditi dva ili više učitelja, timovi ili učitelji predmetnih odjela, knjižničari, ravnatelji i učenici iz škola širom Europe. Suradnja može biti unutar istog predmeta ili unutar više predmeta kroz upotrebu ICT-a. Predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci mogu sudjelovati (dob učenika - od 3 do 19 godina).

U eTwinningu sudjeluju države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Prekomorski teritoriji i države također mogu sudjelovati. Pravo sudjelovanja imaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Island, Norveška, Srbija i Turska.

 

Što je TwinSpace?
TwinSpace je platforma za škole koju možete koristiti za zajednički rad na svojim projektima. Svaki projekt ima vlastiti privatni TwinSpace na raspolaganju s Radne površine za partnere i s početne stranice Portala za pozvane članove. TwinSpace nudi Vam mnoge alate za suradnju i komunikaciju, uključujući i privatne sobe za razgovor otvorene 24/7 (npr. Vaši učenici mogu razgovarati sa svojim partnerima čak i izvan nastavnih sati u sigurnom online okruženju), poštanski sandučić, forumi i kalendar. Projekt može pohranjivati i materijale u mape i arhive datoteka te koristiti TwinSpace za razmjenu informacija između učitelja i učenika.

 

Od početka studenoga 2016. godine naša škola je suosnivač i jedan od dva koordinatora međunarodnog online eTwinning projekta „Mind your diet“ („Razmisli o svojoj prehrani“). Drugi koordinator je Ugostiteljska škola iz Poljske (Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, Gdańsk). U projekt su uključene i sljedeće škole:Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona (Ugostiteljska škola,Girona, Španjolska), i Özel Nasibe Eryetis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesİ,(Zdravstvena škola, Istanbul, Turska), IISS "Gregorio Mendel", (Agronomska škola,Villa Cortese ,Milano, Italija), Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,(Tehnička škola, Yunusemre, Turska), Escola de Hotelaria e Turismo de Coimbra,(Ugostiteljska škola, Coimbra,Portugal),ROC Nova College  (Strukovna škola, Amsterdam, Nizozemska) i Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych,(Agro-ekonomska škola, Kolbuszowa,Poljska).Temeljna ideja za ovaj projekt je potekla iz naše škole (prvi naziv projekta: „Healthy eating-well balanced diet“), a gore navedenim školama se svidjela pa su nam se pridružile posredstvom eTwinning portala. Ovaj projekt je nastao s ciljem da učenicima pomogne u pronalaženju pouzdanih izvora informacija o pravilnoj prehrani, jer su svakodnevno izloženi krivim izvorima na internetu (razne grupe, blogovi i forumi) ili medijima (reklame od strane velikih proizvođača hrane) budući da živimo u vremenu kada si svatko uzima za pravo govoriti o prehrani bez obzira što nije kompetentan , jer bitan je samo profit“, a ne ljudsko zdravlje. To sve može dovesti do zdravstvenih prijevara, krivih prehrambenih trendova ili do pogrešno usmjerenih tvrdnji unatoč tome što bi hrana mogla imati veliki utjecaj na očuvanje ljudskog zdravlja kao i u postupcima liječenja pojedinih bolesti. Zato smo tijekom ovog projekta odlučili ponovno proći kroz sve hranjive tvari, podsjetiti se njihovih izvora u namirnicama te se upoznati s mogućim zdravstvenim poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane kako učenici, svih škola koje su uključene u ovaj projekt, ne bi postali „žrtve“ raznih sumnjivih medija.Pri tome smo se služili isključivo provjerenim i pouzdanim izvorima informacija o hrani  kao i bazama podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).Projekt će trajati do 15. lipnja 2017 .godine.

Iz naše škole su u eTwinning projektni tim uključeni učenici: Antonio Pries, Karmen Grgurić, Gabriela Filca, Klara Radonja, Paula Martinko-Horvat i Dora Bolkovac svatko u svom segmentu rada, a  vodi ih mentor, koji je ujedno i jedan od dva koordinatora i osnivača ovog međunarodnog projekta  Mario Nosić, prof.  Službeni jezik komunikacije u projektu je engleski jezik.

U prostoru na eTwinning platformi (TwinSpace) zajamčena je tajnost i sigurnost podataka i učenika, tako da su podaci, fotografije i poruke vidljivi samo sudionicima projekta.

Na ovom linku možete pogledati foto-recepte za  tradicionalne kuhinje Hrvatske, Portugala, Italije, Španjolske i Turske: https://s3.amazonaws.com/online.anyflip.com/pchv/koqd/mobile/index.html. Elektronička kuharica je nastala tijekom projekta "Mind your diet" i na jednostavan način, pomoću fotografija i teksta, prezentira pojedina jela raznih država.

U power point prezentaciji pod nazivom "eTwinning projekti", koja slijedi, možete saznati osnovne informacije o  eTwinning projektima kao i o mogućim oznakama kvalitete (QL i EQL) te posebnim kategorijama nagrada. 

 

Oglasna ploča
 
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Profesor(ica) godine

MIRA RAŠIĆ, profesor njemačkog jezika

 
Učenik(ca) godine

DORA BOLKOVAC, 3.E

 
Korisni linkovi

Učenički dom Lovran

   

Katalog knjižnice 

 

 

 
Rječnici
 
Linkovi
 
Najava

 

 

 

 

 
Ravnatelj...

                       

Projekt (U)gosti na doručku!

Ugostiteljska škola Opatija u svom je osamdeset godišnjem radu stekla poseban ugled, među stručnjacima kao vrsna stručna škola, a među učenicima kao škola u kojoj se stječe dobro obrazovanje koje omogućuje i brže zapošljavanje. O dobrim rezultatima rada u školi najbolje govore brojne nagrade, diplome, medalje...

Tako je tijekom godina pokrenuto niz zanimljivih projekata, od kojih neki traju samo jednu godinu, a neki su višegodišnji. Ovogodišnji projekt, koji bi trebao biti višegodišnji jer je - izazovan i zahtjevan - nazvali smo (U)GOSTI NA DORUČKU......

Njime želimo promovirati doručak (zajutrak) kao najvažniji dnevni obrok, koji ima isti značaj i za učenike, i za zaposlenike, ali i za goste koji određeno vrijeme svog godišnjeg odmora i oporavka borave na Opatijskoj rivijeri. Zbog sve bržeg tempa rada i užurbanog načina življenja doručak je postao ne samo zapostavljeni obrok, nego i obrok koga se najčešće preskače. Ručak se u mnogim obiteljima pretvorio u jedini topli obrok u večernjim satima, a večera je također skoro nestala. Nama je cilj doručku vratiti izgubljeni značaj. Stoga smo pokrenuli ne samo ovaj projekt, nego ćemo nastojati da se doručak vrati u ugostiteljske objekte "na velika vrata", da se pri tom obrati pozornost na zdrav način pripreme i konzumiranja doručka, da se u pripremi koriste samo zdrave i autohtone namirnice i da doručak postane BRAND OPATIJSKE RIVIJERE. Naša je zamisao bila da na tako priređenIm doručcima tijekom godine ugostimo značajna imena iz naše svakodnevnice, od političara do sportaša i kulturnih radnika. Mislimo da će se uz njihova imena najbrže pronijeti glas o zdravom jutarnjem obroku. Gost na prvom doručku bila nam je poznata modna stilistica Žuži Jelinek, na drugom ni manje ni više nego PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE prof.dr.sc Ivo Josipović, na trećem počasni konzul Republike Poljske u Hrvatskoj prof.dr.sc Amir Muzur, na četvrtom smo ugostili kraljicu karnevala i meštra Tonija, na petom ministra Željka Jovanovića i sportaše: Miloš Milošević, Samir Barač, Ivan Krapić, Snježana Pejčić, Jelena Kovačević, Alvaro Načinović, Juraj Divjakinja. Na šestom doručku gosti su bili glumci Pero Kvrgić, Lela Margitić, Vitomira Lončar, Zijad Gračić, Marko Torjanac, Voljen Grbac, Denis Brižić...., a na Dan Europe ugostili smo šefa delegacije EU u RH Paula Vandorena, Hrvoja Marušića, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova, Vidoja Vujića, obnašatelja dužnosti župana PGŽ, Ivu Dujmića, gradonačelnika Opatije, Ivana Vidakovića - direktora Microsfot Hrvatske, Edvina Jurina, direktora McCann Ericsson Hrvatska, počasne konzule Dasnke, Finske i Poljske... Osmi doručak protekao je u Mikovskom (glazbenom ozračju), a ugostili smo Andreja Bašu, Vesnu Nežić Rzužić, Šajetu, Duleta i Silvanu Jeličić, Maria Šimunovića, Ljubu Kuntarića, Danijela Načinovića, Darka Čargonju.....

I školska godina 2012./2013. započela je svojim prvim doručkom. Na početku godine ugostili smo i duhovno se obnovili uz mnogobrojne svećenike i drage prijatelje od kojih ćemo izdvojiti fra Zvjezdana Linća, vlč. Ivana Tambolaša-župnika iz Opatije, vlč Ivana Milardovića-župnika iz Jelenja, Danijela Delongu-glasnogovornika Riječke nadbiskupije, vjeroučitelje iz mnogih škola... Nastavili smo s najpoznatijim DJ-jevima s ovih naših prostora, izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Igorom Štimcem i vatrenima, ministrom turizma Veljkom Ostojićem, Tonyjem Cetinski. Na dan liječnika u RH, točnije 26.02.2013. ugostitli smo priznate liječnike izPGŽ,ali i šire na čelu s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta doc.dr.sc. Željkom Jovanovićem. Društvo za stolom su mu pravili:prim.dr.sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja RH, Siniša Varga, ravnatelj HZZO, Petar Skansi, pomoćnik ministra obrazovanja, Herman Haller, ravnatelj KBC Rijeka, Branko Šestan, ravnatelj Ortopedske bolnice Lovran i brojni drugi eminentni liječnici. A tko slijedi? Pratite nas.....

Projekt nismo samo izmislili. Prethodila su mu istraživanja kojom smo saznali da li i koliko naši učenici doručkuju, da li naši mještani koriste ovaj obrok, da li ga znamenite ličnosti preskaču ili mu posvećuju dužnu pažnju? Rezultati su poražavajući. Čak 60 posto osoba preskače doručak. I to je bio prvi siguran znak da smo na dobrom putu promovirati naš projekt, nastojati s njim upoznati ugostiteljske i hotelske djelatnike, a prvenstveno potaknuti naše učenike da ga počnu koristiti i dalje protežirati u svojim budućim radnim sredinama.

Prvi rezultati projekta su izvrsni. Svi su gosti bili oduševljeni posluženim obrokom, a učenici i nastavnici zadovoljni jer se ovi mali a zdravi obroci relativno lako i brzo pripremaju.

                                                                                                                                                                                                                                                   

 

 
Novosti iz CARNeta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
 
Forum
 
Preporuka naših učenika

     

 
 
Mala škola bontona

Lijepo ponašanje je jedan od osnovnih dijelova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lijepe manire koje posjeduje, a da žena zablista svojom elegancijom i otmjenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu, pizzeriji, konobi ili gradskoj kavani, plaži, domu maniri jednog gospodina i jedne dame su uvijek isti.

MOLIM, IZVOLI, HVALA OPROSTI

Kako u većini životnih situacija, tako i u restoranu, pristojno ponašanje, ljubazno ophođenje prema ljudima i nasmiješeno lice otvaraju sva vrata. 

Nepotrebno je ulaziti u preveliku priču sa konobarima, saslušajte što vam preporučuju, a ako su vam takvi detalji suvišni, onda ih prekinite ljubaznim tonom. Slobodno postavite pitanja o hrani ili piću, a konobari bi trebali biti dobro upućeni u sastojke i način pripreme.

Na kraju im zahvalite na usluzi i istaknite ako vam se neko jelo posebno svidjelo. Kažite konobaru da prenese kuharu vaše komplimente, onda će svi biti zadovoljni.

U svim prilikama u kojima se nađete, ne zaboravite na četiri čarobne riječi MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI - to je način da lijepo zaokružite ugodan boravak u restoranu.

 
Iz knjige dojmova...

 

Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je odlične rezultate i doprinijela razvoju ugostiteljstva i turizma. Čestitam nastavnicima i učenicima na uspjesima.

Danas sam i sam imao priliku uvjeriti se u kvalitetu rada škole. Siguran sam da će škola nastaviti s uspješnim radom.

 

prof.dr.sc. Ivo Josipović

bivši Predsjednik RH

 

Sve moje čestitke školi, učenicima i nastavnicima.

 

Stjepan Mesić

bivši Predsjednik Republike Hrvatske

Danas ću sigurno imati uspješan dan, jer svaki zdravi dan počinje sa zdravim doručkom. Sjajna ideja ravnatelja, nastavnika i učenika Ugostiteljske škole Opatija putokaz je za sve kako treba izgledati kvalitetna škola 21. stoljeća. Inovacije, poduzetništvo i znanje svih iz ove škole garancija su da ugostiteljstvo i turizam ove regije i cijele Hrvatske imaju odličnu budućnost. Čestitam od srca.....

doc.dr.sc. Željko Jovanović

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH

http://www.vojko-obersnel.com/assets/images/lista/Zeljko-Jovanovic-tn.jpg

Ovo nije samo hvale vrijedan projekt, nije samo obrok koji pokazuje znanja i vještine učenika ove škole - ovo je putokaz znanja, dobre volje i vizije... Uživao sam u svakom jelu. Sve pohvale i najljepše želje za daljnji uspjeh ovog projekta i škole...

Tihomir Jakovina

Ministar poljoprivrede RH

Čestitke na kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu. Zaista mi je bilo ugodno iznenađenje!!! Puno uspjeha u daljnjem radu!

Veljko Ostojić

bivši ministar turizma RH

U svakoj školi se može čuti i vidjeti nešto lijepo i novo, a u ovoj se vidi više od toga. Rezultat je to napornog i izvrsnog rada ravnatelja i njegovog tima.

Neka tako i ostane.

prof.dr.sc. Vidoje Vujić

bivši župan

Primorsko-goranske županije

 

Hvala lijepa na Vašem pozivu. Prije svega želim i učenicima i rukovodstvu Vaše škole puno sreće u postizanju visokog stupnja stručnosti Vaših učenika.U ovim izuzetno kompetitivnim vremenima, važno je pružati turistima najbolju moguću uslugu po što povoljnijim cijenama. Vaš centar izvrsnosti pruža učenicima priliku da svojim stečenim znanjem i vještinama konkurira i u inozemstvu.

Paul Vandoren

Ambasador - šef delegacije EU

 

Bila mi je uistinu velika čast i zadovoljstvo družiti se s vama! Hvala vam na pozivu i do skorog viđenja. Voli vas vaš Toni Cetinski.

 

Zahvaljujem vam na pozivu gdje su za istim stolom bili sport, turizam i ugostiteljstvo. Svim učesnicima i organizatorima želim puno uspjeha, a učenicima bih poželio sve najbolje u njihovom životu i budućem poslu. S poštovanjem Samir Barač

 

U ime stožera hrvatske nogometne reprezentacije, naših igrača i HNS-a, želim vam da i ubuduće silno doprinosite razvoju ugostiteljstva i gastronomije u vašoj regiji koja je nesumnjivo perjanica Hrvatske u svojoj djelatnosti.

Igor Štimac

bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

 

Bio je to doručak za sva čula. Odličan desert, a i predjelo.

A i ono između je bilo ukusno. Hvala vam.

Mile Kekin

frontman grupe Hladno pivo

 

Blagdansko i obiteljsko drugovanje uz duhovnu obnovu i molitve te nastavljeno uz raspoloženi doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija. Zahvalan sam vodstvu škole za ovu prigodu gdje se produbljuje vjera i ljubav. Bog neka svojim blagoslovom neprestano bdije nad ovom školom da uz stručnu i ljudsku pomoć profesora i djelatnika odavde u život pođu generacije mladih ljudi spremnih na služenje i dobrotu. Mir i dobro!

fra Zvjezdan Linić

fra Zvjezdan Linić

 
 > ERASMUS - eTwinning
CMS za škole logo
Ugostiteljska škola Opatija / Kumičićeva 14, HR-51410 Opatija / ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr / ured@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju