2017-03-02 14:24:05

MEĐUNARODNI ONLINE ETWINNING PROJEKT „MIND YOUR DIET“ („RAZMISLI O SVOJOJ PREHRANI“) INTERNATIONAL ONLINE ETWINNING PROJECT „MIND YOUR DIET“

eTwinning je europska platforma za odgojno-obrazovne djelatnike europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, razvijati projekte, surađivati, te razmjenjivati znanja i iskustva.

Od početka studenoga 2016. godine naša škola je suosnivač i jedan od dva koordinatora međunarodnog online eTwinning projekta „Mind your diet“ („Razmisli o svojoj prehrani“). Drugi koordinator je Ugostiteljska škola iz Poljske (Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, Gdańsk). U projekt su uključene i sljedeće škole:.......

Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona (Ugostiteljska škola,Girona, Španjolska), i Özel Nasibe Eryetis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesİ,(Zdravstvena škola, Istanbul, Turska), IISS "Gregorio Mendel", (Agronomska škola,Villa Cortese ,Milano, Italija), Özel MOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,(Tehnička škola, Yunusemre, Turska), Escola de Hotelaria e Turismo de Coimbra,(Ugostiteljska škola, Coimbra,Portugal),ROC Nova College  (Strukovna škola, Amsterdam, Nizozemska) i Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych,(Agro-ekonomska škola, Kolbuszowa,Poljska).Temeljna ideja za ovaj projekt je potekla iz naše škole (prvi naziv projekta: „Healthy eating-well balanced diet“), a gore navedenim školama se svidjela pa su nam se pridružile posredstvom eTwinning portala. Ovaj projekt je nastao s ciljem da učenicima pomogne u pronalaženju pouzdanih izvora informacija o pravilnoj prehrani, jer su svakodnevno izloženi krivim izvorima na internetu (razne grupe, blogovi i forumi) ili medijima (reklame od strane velikih proizvođača hrane) budući da živimo u vremenu kada si svatko uzima za pravo govoriti o prehrani bez obzira što nije kompetentan „ jer bitan je samo profit“, a ne ljudsko zdravlje. To sve može dovesti do zdravstvenih prijevara, krivih prehrambenih trendova ili do pogrešno usmjerenih tvrdnji unatoč tome što bi hrana mogla imati veliki utjecaj na očuvanje ljudskog zdravlja kao i u postupcima liječenja pojedinih bolesti. Zato smo tijekom ovog projekta odlučili ponovno proći kroz sve hranjive tvari, podsjetiti se njihovih izvora u namirnicama te se upoznati s mogućim zdravstvenim poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane kako učenici, svih škola koje su uključene u ovaj projekt, ne bi postali „žrtve“ raznih sumnjivih medija.Pri tome smo se služili isključivo provjerenim i pouzdanim izvorima informacija o hrani  kao i bazama podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).Projekt će trajati do 15. lipnja 2017 .godine.

Iz naše škole su u eTwinning projektni tim uključeni učenici: Antonio Pries, Karmen Grgurić, Gabriela Filca, Klara Radonja, Paula Martinko-Horvat i Dora Bolkovac svatko u svom segmentu rada, a  vodi ih mentor, koji je ujedno i jedan od dva koordinatora i osnivača ovog međunarodnog projekta  Mario Nosić, prof.  Službeni jezik komunikacije u projektu je engleski jezik.


Ugostiteljska škola Opatija