2012-10-02 13:57:00

KULINARSKA RADIONICA - ŠKAMPI

Škamp je najbolji kad je riječ o našem – kvarnerskom. I tu nema dileme. Ali od takvoga škampa mora se znati pripraviti jelo dostojno njega samoga. Zato smo pozvali kuhara koji o tome sve zna – gospodina Zdravka Tomšića, šefa kuhinje u hotelu Draga di Lovrana.

Sirovi škampi u emulziji od limuna, naranče, maslinovog ulja i meda, škampi u soli, škampi na skuti…. Zvuči zanimljivo zar ne?

Sve  nam je to, ali i mnogo više, u praktikumu kuharstva pripremao gospodin Tomšić, u utorak 02.10.2012. godine od 8 sati.

Intervju s gosp.Tomšićem i dojmove učenika pročitajte pod opširnije!

 

Nakon održane radionice porazgovarali smo s našim gostom i pokušali saznati nešto više o njegovom radu i životu.

 

Kada ste se i kako počeli baviti gastronomijom?

Nakon završene srednje škole tehničkog usmjerenja prekvalificirao sam se za zanimanje kuhar i 1993. godine počeo raditi u hotelu „Ambasador“.

Nakon toga sam radio u poznatom restoranu „Kukuriku“, a sada sam šef kuhinje u restoranu „Draga di Lovran“.

 

Kakvi su utisci nakon Vašeg prvog susreta s našim učenicima?

O vašoj školi i vašem radu znam puno, a s nekim vašim učenicima i nastavnicima sam i radio.

Ovo je za mene jedno novo i zanimljivo iskustvo.

 

Kada biste mogli birati temu neke nove radionice, što bi odabrali?

Danas je aktualno „ kuhanje u vakuumu“ i mislim da bi to bilo zanimljivo vašim učenicima.

 

Čula sam da ćete nastupati kao gost u Masterchef-u, što mislite o takvim tv emisijama?

Već 10-ak godina traje uzlet gastronomije i mislim da je to fenomenalno za popularnost struke, ali to „tv kuhanje“ se jako razlikuje od onog stvarnog, životnog u restoranu.

To je težak posao, radite kad se svi odmaraju (blagdani, vikendi) i to je zaista „muški“ posao.

 

Kako vidite budućnost hrvatske gastronomije?

Nekoliko je restorana u vrhu, a ostali nude  konfekcijsku ponudu i u tom međuprostoru vidim priliku za nove, kreativne ljude, koji bi prezentirali kvalitetnu, a autohtonu hrvatsku kuhinju.

 

Jeste li zadovoljni sadašnjim poslom?

Jako. Imam veliku samostalnost u vođenju kuhinje i mislim da sam jedan od rijetkih šefova kuhinje koji ide na riječku tržnicu i biram svježe namirnice.

 

Što je po Vašem mišljenju tajna dobrog  restorana?

Prije svega, najkvalitetnija oprema, kvalitetno posuđe, svježe namirnice pripravljene na dobar način, na svu sreću, ja to sve imam!

 

U restoran u kojem radite dolaze elitni gosti, što im najčešće pripremate?

Kuham za svjetski poznate zvijezde i van restorana, oni vole jednostavna jela pripremljena na dobar način.

 

Što Vi volite jesti kada Vam drugi kuhaju?

To se ne događa često, volim naša tradicionalna jela (sarme i maneštre) pripremljena bez greške. Preferiram tradicionalnu, rustikalnu kuhinju sa puno začina, kvalitetnim maslinovim uljem, zapravo sve ono što se odavno kuha na našim prostorima.

 

 

 Što savjetujete našim učenicima, Vašim budućim kolegama?

Trebaju  voljeti  posao koji su odabrali i vraćati se interpretaciji tradicionalne hrane bez greške.

 

Nakon ugodnog razgovora sa g-dinom Zdravkom Tomšićem, probali smo delicije koje su bile savršeno pripremljene i naša sva čula su uživala i potpuno nam je jasno zašto restoran „Draga di Lovran“ ima takvu reputaciju.

Našem gostu želim još puno uspjeha i nadamo se da će biti prilika za još koji susret.

 

Intervju vodila: Slobodanka Orešković, prof

 

Dojmovi naših učenika nakon sudjelovanja u kulinarskoj radionici – Škampi

Dana 2.10. ove godine prisustvovao sam kulinarskoj radionici – Škampi, gospodina Zdravka Tomšića i bio oduševljen. Naučio sam, kao i mojih devetero prijatelja iz razreda, što se sve može napraviti od ove ukusne morske delicije.Radila su se raznolika jela kao što su: škampi na buzaru,bijeli rezanci sa škampima, koktel od škampi (sa skutom i emulzijom) te soljeni sarkofag od škampi. Super!

Andrija Genda,3.d

 

Kulinarska radionica-Škampi u našoj školi razveselila me je jer sam vidjela puno novih načina pripreme kvarnerskog škampa. Drago mi je što sam prisustvovala radionici, mada mi ovo nije prvi puta da se susrećem s tako modernim i neobičnim načinima pripremanja jela, koja sam imala priliku raditi s gospodinom Zdravkom Tomšićem.

Josipa Tokić,3.d

 

Na kulinarskoj radionici naučio sam nove načine pripremanja škampi te sam se dobro zabavio.Radio sam rižot sa škampima i breskvom koji je u konačnici bio jako ukusan. Razveselila me je mogućnost izrade emulzija od maslinovog ulja s narančinim sokom i sokom od limuna. Volio bih ponoviti ovo lijepo radno iskustvo.

Karli Prodan,3.d


Ugostiteljska škola Opatija