preskoči na sadržaj

Ugostiteljska škola Opatija

 > O školi  > Povijest
Povijest škole

Na inicijativu gradskih vlasti prije osamdesetak godina, točnije

17.10.1929. u Opatiji je utemeljena Ugostiteljska škola.

Na taj dan u Voloskom se otvorila  prva škola pod nazivom Scuola secondaria di avviamento al lavoro – preteča današnjoj Ugostiteljskoj školi Opatija. Očito su već tada gradski oci predosjećali da će Opatiju zahvatiti val ugostiteljstva i modernog turizma i omogućiti joj da se uspne na prijestolje kraljice turizma. Kvaliteta rada u turizmu i ugostiteljstvu pretpostavlja brigu za obrazovanje budućih kadrova. To se osjetilo i u našem gradu, osobito 50-ih godina prošlog stoljeća, kada se turizam počeo sve više i ozbiljnije razvijati. Vodeći računa o stvarnim potrebama, u Opatiji se krajem 1946. godine u organizaciji Uprave za turizam Ministarstva trgovine i opskrbe NRH pripremao tečaj za pomoćne kuhare i konobare za cijelu Republiku. Iste godine vlada FNRJ donijela je Uredbu o osnivanju Savezne ugostiteljsko-turističke škole u Opatiji, koja je tada bila jedina škola tog tipa u Hrvatskoj i cijeloj tadašnjoj državi. Škola je nakon otvaranja djelovala pod vodstvom i nadzorom Glavne uprave za turizam Ministarstva trgovine i snabdijevanja FNRJ, a bila je organizirana u dva odsjeka, Niža i Viša ugostiteljska škola. U Nižu ugostiteljsku primali su se učenici koji su završili najmanje četiri razreda osnovne škole. Školovanje je trajalo dvije godine, a učenici su nakon završenog školovanja stjecali spremu polukvalificiranih radnika ugostiteljske struke.  U Višoj ugostiteljskoj školi ili u Ugostiteljsko-turističkom tehnikumu školovali su se učenici za samostalno vođenje administrativnih poslova u hotelima. Obrazovanje je trajalo tri godine u školama internatskog tipa, a nastava se u početku održavala u prostorijama hotela. Tijekom školske godine 1947./48. u četiri odjeljenja Niže ugostiteljske škole bio je upisan 101 učenik. Ugostiteljsko-turistički tehnikum te je godine upisao  dva odjeljenja s 20 učenika, a školovanje je trajalo tri godine. Prva generacija učenika, upisanih školske godine 1946./47. u Nižu ugostiteljsku školu,  položila je završni ispit u školskog godini 1948./49. Završni se ispit sastojao od pismenog i usmenog dijela i to iz hrvatskog ili srpskog jezika, Ustava, matematike, tehnologije, organizacije i tehnike poslovanja te serviranja. Ukupno je 67 učenika završilo Nižu ugostiteljsku školu. Tijekom školske godine 1948./49. u Nižu ugostiteljsku školu upisana su tri odjeljenja sa 68 učenika, a u tri razredna odjela Ugostiteljsko-turističkog tehnikuma upisano je 57 učenika. 1949. godine pristupilo se osnivanju Škola za učenike u privredi ugostiteljske struke s domovima i to u Opatiji, Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Od školske godine 1949./1950. započinje s radom Škola za učenike u privredi ugostiteljske struke u Opatiji u koju su te školske godine u I. razred upisana 64 učenika. U to vrijeme učionički prostor nalazio se u zgradi Dobriline 2. Tu se odvijala teoretska nastava, a u sastavu škole postojao je i Đački dom Lošinj u kojem su bile učeničke radionice. Godine 1954. u sklopu doma otvoren je restoran koji je poslovao na komercijalnoj osnovi. Tu su učenici uz teoretsku nastavu stjecali i praktično znanje pod vodstvom stručnih instruktora.

Na sjednici Narodnog odbora općine Opatija od 30. svibnja 1956. godine donesen je zaključak: “Radi smanjenja općih troškova određuje se fuzija Ugostiteljske i Hotelijerske škole pod jednu upravu sa jedinstvenom administracijom  s danom 1. rujna 1956.” U to se vrijeme nastava  za učenike Ugostiteljske škole, Hotelijerske škole, periodičnih odjeljenja, te za polaznike odjeljenja za odrasle, održavala u vlastitoj zgradi u Opatiji. Od školske 1946./47. pa do kraja godine 1963./64. u Ugostiteljskoj školi Opatija, zajedno s područnim odjeljenjima Rab i Crikvenica, te područnim odjeljenjem Brodarski odjel Rijeka, ukupno je bilo 150 odjeljenja za zanimanje konobar, kuhar i slastičar koje je završilo 3.716 učenika. Školske godine 1964./65. škola je  počela raditi prema novom nastavnom  planu i programu koji je sastavio Stručno-metodički praktikum Zajednice ugostiteljskih škola za SR Hrvatsku i u potpunosti ga prihvatio Republički zavod za školstvo. Školske 1966./67. u školi je bilo 21 centralno odjeljenje, tri redovna odjeljenja, jedno odjeljenje za brodare i jedno za  odrasle. Iz godine u godinu razvija se sve više tip centralnih odjeljenja. To su odjeljenja učenika koji imaju sklopljene ugovore o učenju  s radnim organizacijama koje snose i troškove školovanja. Učenici ovih odjeljenja u školi su četiri mjeseca. Radne organizacije su bile vrlo zainteresirane za ovakav tip školovanja jer su učenici pretežni dio godine na praktično-proizvodnom radu u samoj organizaciji. Savjet Ugostiteljske škole Opatija 1966. godine i Savezni centar za obrazovanje ugostiteljskih radnika u Opatiji osnovali su odjeljenje za visokokvalificirane radnike ugostiteljske struke pri Ugostiteljskoj školi Opatija, te zatražili odobrenje za početak rada od Republičkog sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu. Godine 1967. takva odjeljenja dobila su rješenje za rad. Od školske godine 1969./70. škola posluje pod nazivom Škola za ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti Opatija, a na osnovi provedenog referenduma i odluka radnih zajednica Ugostiteljske škole Opatija i Škole za učenike u privredi u Opatiji koje se spajaju u jednu školsku ustanovu, a njezina djelatnosti je odgoj i obrazovanje kvalificiranih radnika – konobara, kuhara, slastičara, frizera, pedikera i mesara te visokokvalificiranih radnika. Od 1. siječnja 1974. godine počinje s radom Školski centar Opatija kao jedinstvena organizacija, u čiji sastav ulaze Škola za ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti Opatija, Ekonomska škola, Hotelijerska škola i Gimnazija. Školske godine 1974./75. Školski centar Opatija polazi 1.388 učenika, od čega za ugostiteljska zanimanja 679 učenika. Školske godine 1978./79. dolazi do preimenovanja Školskog centra u Centar usmjerenog obrazovanja Opatija. Te školske godine u Centru je bilo ukupno 40 odjeljenja u pripremnoj i završnoj fazi obrazovanja.

Uspostavom samostalne hrvatske države i društvenim promjenama koje su nastupile u razdoblju od 1990. do 1991. došlo je do značajnih promjena i na odgojno-obrazovnom području. Jedan od prvih koraka koje su nove hrvatske prosvjetne vlasti poduzele bilo je ponovno utemeljenje škola kao osnovnih pedagoških jedinica sa specifičnim programima, te napuštanje usmjerenog obrazovanja koje se pokazalo pogubnim za razvoj kadrova koji su nakon srednjeg obrazovanja trebali biti potpuno osposobljeni za samostalno preuzimanje radnih zadaća. Stoga je preobrazba školstva u Republici Hrvatskoj bila zapravo najizrazitija u srednjim strukovnim školama. Ponovnim uvođenjem trogodišnjih obrtničkih zanimanja nametnula se potreba veće zastupljenosti strukovnih sadržaja koji su se nužno morali izvoditi u suradnji s gospodarskim čimbenicima pojedinih područja. Godine 1991. prestaje s radom Centar usmjerenog obrazovanja “Drago Gervais” Opatija i osnivaju se četiri samostalne škole – Ugostiteljska škola Opatija, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Gimnazija Eugen Kumičić Opatija, Obrtnička škola Opatija i Učenički dom Lovran. Odluku o osnivanju Ugostiteljske škole u Opatiji donijela je Skupština općine Opatija 30. listopada 1991. godine. Školske godine 1991./92. u školi su bila 23 odjeljenja sa 716 učenika zanimanja konobar od I. do IV. razreda, 8 odjeljenja i 267 učenika kuhar – slastičar. U 31 odjeljenju škola je imala 983 učenika. Učenici prvih razreda upisani su po novom nastavnom planu i programu, dok su  učenici II., III. i IV. razreda završavali obrazovanje po starom nastavnom planu i programu. U svim ovim godinama zacijelo je najveća  vrijednost Opatijske škole što je obrazovala i kreirala kadrove koji su danas vodeća imena Hrvatske i europske gastro, ugostiteljske i turističke scene.

 

Ugostiteljska škola u Opatiji nije tek institucija, ona je prepoznatljiv stil te pravi opatijski i županijski „brand“.




 Ugostiteljska skola Opatija ocima Jan Bernd Urbana.doc

Rezultati s natjecanja

KAMELIJA KUP         

 

2006. I mjesto

2007. II i III mjesto

2008. III mjesto

2009. IV mjesto

2010. II mjesto

 

GASTRO         

1992. 6 zlatnih, 3 srebrne, 2 brončane medalje

1994. 1 zlatna, 3 srebrne, 1 bronačana medalja

1995. 2 zlatne, 3 srebrne medalje

1996. 2 zlatne, 2 srebrne medalje

1997. 4 zlatne, 2 srebrne medalje

1998. 4 zlatne, 2 srebrne, 3 brončane medalje

1999. 3 zlatne, 3 srebrne, 2 brončane medalje

2000. 1 zlatna, 1 srebrna medalja

2001. 8 zlatnih, 1 srebrna, 1 brončana medalja, PRIJELAZNI PEHAR TIHOMIR TRNSKI

2002. 4 zlatne, 2 srebrne, 2 brončane medalje, PRIJELAZNI PEHAR TIHOMIR TRNSKI

2003. 5 zlatnih, 5 srebrnih, 1 brončana medalja, PRIJELAZNI PEHAR TIHOMIR TRNSKI

2004. 5 zlatnih, 2 srebrne, 1 brončlana medalja, PRIJELAZNI PEHAR TIHOMIR TRNSKI

2005. 2 zlatne, 1 srebrna, 4 brončane medalje

2006. 2 zlatne, 1 srebrna, 2 brončane medalje

2007. 3 brončane medalje

2008. 1 zlatna, 1 srbrna, 1 brončana medalja

2009. 2 zlatne, 1 brončana medalja

2010. 1 zlatna medalja

2011. 2 brončane medalje

2012. 2 zlatne, 1 srebrna medalja

 

GATUS (Međunarodno natjecanje)

2012. 3 zlatne plakete

Oglasna ploča
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Profesor(ica) godine

MIRA RAŠIĆ, profesor njemačkog jezika

 
Učenik(ca) godine

DORA BOLKOVAC, 3.E

 
Korisni linkovi

Učenički dom Lovran

   

Katalog knjižnice 

 

 

 
Rječnici
 
Linkovi




 
Najava

 

 

 

 

 
Ravnateljica

Aktivnosti škole i učeničke zadruge Ugići u novoj školskoj 2018/19. godini....na pragu 90 godina postojanja!                       

5.9.2018.-   u goste su nam stigli učenici i nastavnici iz portugalskog grada Coimbra koji su zajedno sa nama bili učesnici e Twinning projekta. Velike zasluge za projekt idu nastavniku Nosiću Bilo je to jedno prekrasno druženje uz prigodan domjenak koji su pripremili naši učenici.

7.9.2018.- Porto etno u Rijeci, spoj glazbe i kuhinje sve u sklopu projekta Evropski grad kulture 2020.Svi naši učenici,osim prvih razreda i nastavnici učestvovali u ovom velikom događanju.

13.9.2018.- učenička zadruga Ugići imala domjenak u prostorima psihijatrije

 27.9. - 30.9.2018.- ugostila je 12 škola učesnica i preko 100 učenika i profesora, iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Učenici naše škole A. Iskra, E. Bahorić i L. Harkanovac - sa svojim mentorima M. Žibert i J. Visković okitili su se zlatnom medaljom u natjecateljskoj disciplini :"Nacionalno jelo po izboru od pastrve i restoranski desert"!
Drugu u nizu zlatnu medalju uz podršku svog mentora nastavnika K. Brnina osvojili su učenici R. Dubrović, A. Abazza i E. Lefler u disciplinama: "Postavljanje kuvera za svečani ručak" i "Flambiranje jela pred gostom"!
Srebrnu medalju osvojili su učenici I. Kiđemet, N. Saršon i A. Vlašić sa mentoricom M. Šimunić u disciplini "Turistički aranžman". 

29.9. 2018. - Ugostiteljska škola Opatija je volontirala ispred trgovačkog lanca Interspar u Tower centru za Socijalnu samoposlugu.
Dvanaest učenika i tri nastavnice škole od 9 do 21 sat su volontiranjem dali svoj doprinos u prikupljanju i sortiranju hrane koja će završiti u najsiromašnijim obiteljima našega grada. Ponosni smo na naše djelatnike i učenike i drago nam je što smo mogli biti dio ovog velikog srca koje kuca za najsiromašnije i najpotrebitije sugrađane.

 

3.10.2018.-Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići organizirali su domjenak povodom izložbe "Kako čitati prostorni plan" u sklopu 25 godišnjice PGŽ-a!

5.10.2018.- Danas na Svjetski dan učitelja naša je škola dobila Županijsku nagradu kao najbolja odgojno-obrazovna ustanova srednjih škola PGŽ-a za djelovanje u protekle četiri godine.

Naši učenici i nastavnici članovi učeničke zadruge Ugići odradili su svečani domjenak kao i uvijek na visokoj razini. 
Nagrađeni su najuspješniji odgojno-obrazovni djelatnici i odgojno obrazovne ustanove.
Tri ustanove i šest djelatnika nagradila je Primorsko-goranska županija povodom Svjetskog dana učitelja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

8.-12.10.2018. Okrugli stol o projektu "Razmjena iskustva je ključ uspjeha ' održani su u srednjoj ekonomskoj školi" Svetozar Miletić " Novi Sad i Ekonomsko trgovačkoj školi Smederevo nakon završene prve godine provedbe projekta. Milenij hoteli zaslužnim učenicima podijelili prigodne poklone.

Sastanak je održan i u Ugostiteljskoj školi Beograd.

 10.10.2018.-u  Ugostiteljskoj školi Opatija održan je 9. Okrugli stol knjižničara Republike Hrvatske a u hotelu Ambasador 43.skupština HKDU-a. Velike zasluge za organizaciju okruglog stola pripadaju članici organizacijskog odbora knjižničara našoj knjižničarki Miri Matan

16.10.2018.- Učenici učeničke zadruge "Ugići" sa mentorom na domjenku u Guvernerovoj palači u Rijeci!

17.10.2018.- danas smo proslavili 89-ti rođendan naše škole. Obilježili smo ga sa mnogobrojnim radionicama gdje su naši učenici i nastavnici pokazali sve svoje skrivene talente. Imali smo i malu priredbu uz super voditelje, prekrasnu pjesmu, izvrstan dramski program u izvođenju naših talentiranih učenika koje je pripremila D. Lj. Najljepši dio dana bila je dodijela zvjezdice našoj učenici generacije 2017/18. slastičarki Dori. Dok je zvijezda dodjeljena našem bivšem učeniku Goranu Todoranoviću koji 1994. god. završio našu školu smjer konobar a danas je uspješan direktor hotela 4 Opatijska cvijeta i daje izuzetan doprinos u unapređivanju struke te pomaže školi da odgaja kvalitetan kadar za potrebe suvremenog turizma. Proveli smo uz uz odličan domjenak predivan dan u prekrasnoj školi! 

19.10.2018.- sunčan i neobično topao petak, savršen dan za frankofono druženje. Projekt Frankomanija je u našoj školi okupio učenike i profesore srednjih škola PGŽ-e, u kojima se uči francuski jezik. Možemo ponosno reći da smo uspjeli privući obožavatelje francuskog jezika u Opatiju. Podnevno druženje se sastojalo od traženja skrivenog poklona po gradu prema uputama na francuskom jeziku. Na svom itineraru svaka grupa je morala izvršiti slatke zadatke te rezultate kasnije izložiti na zajedničkom sastanku u školi. Svaka grupa je na kraju svog puta pronašla poklon – suvenir za sjećanje na Frankomaniju 2018. Ideja projekta je popularizirati francuski jezik, pokazati da je tu, da postoji, da je važan. Hvala UO za odgoj i obrazovanje što je to prepoznao. Merci à tous tous les participants 

 
Novosti iz CARNeta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
 
Forum
 
Preporuka naših učenika

     

 
 
Mala škola bontona

Lijepo ponašanje je jedan od osnovnih dijelova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lijepe manire koje posjeduje, a da žena zablista svojom elegancijom i otmjenošću. Bez obzira da li se radi o prestižnom, skupom restoranu, pizzeriji, konobi ili gradskoj kavani, plaži, domu maniri jednog gospodina i jedne dame su uvijek isti.

MOLIM, IZVOLI, HVALA OPROSTI

Kako u većini životnih situacija, tako i u restoranu, pristojno ponašanje, ljubazno ophođenje prema ljudima i nasmiješeno lice otvaraju sva vrata. 

Nepotrebno je ulaziti u preveliku priču sa konobarima, saslušajte što vam preporučuju, a ako su vam takvi detalji suvišni, onda ih prekinite ljubaznim tonom. Slobodno postavite pitanja o hrani ili piću, a konobari bi trebali biti dobro upućeni u sastojke i način pripreme.

Na kraju im zahvalite na usluzi i istaknite ako vam se neko jelo posebno svidjelo. Kažite konobaru da prenese kuharu vaše komplimente, onda će svi biti zadovoljni.

U svim prilikama u kojima se nađete, ne zaboravite na četiri čarobne riječi MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI - to je način da lijepo zaokružite ugodan boravak u restoranu.

 
Iz knjige dojmova...

 

Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je odlične rezultate i doprinijela razvoju ugostiteljstva i turizma. Čestitam nastavnicima i učenicima na uspjesima.

Danas sam i sam imao priliku uvjeriti se u kvalitetu rada škole. Siguran sam da će škola nastaviti s uspješnim radom.

 

prof.dr.sc. Ivo Josipović

bivši Predsjednik RH

 

Sve moje čestitke školi, učenicima i nastavnicima.

 

Stjepan Mesić

bivši Predsjednik Republike Hrvatske

 

Ovo nije samo hvale vrijedan projekt, nije samo obrok koji pokazuje znanja i vještine učenika ove škole - ovo je putokaz znanja, dobre volje i vizije... Uživao sam u svakom jelu. Sve pohvale i najljepše želje za daljnji uspjeh ovog projekta i škole...

Tihomir Jakovina

bivši Ministar poljoprivrede RH

Čestitke na kreativnom, inovativnom i poduzetničkom pristupu obrazovnom procesu. Zaista mi je bilo ugodno iznenađenje!!! Puno uspjeha u daljnjem radu!

Veljko Ostojić

bivši ministar turizma RH

U svakoj školi se može čuti i vidjeti nešto lijepo i novo, a u ovoj se vidi više od toga. Rezultat je to napornog i izvrsnog rada ravnatelja i njegovog tima.

Neka tako i ostane.

prof.dr.sc. Vidoje Vujić

 

Hvala lijepa na Vašem pozivu. Prije svega želim i učenicima i rukovodstvu Vaše škole puno sreće u postizanju visokog stupnja stručnosti Vaših učenika.U ovim izuzetno kompetitivnim vremenima, važno je pružati turistima najbolju moguću uslugu po što povoljnijim cijenama. Vaš centar izvrsnosti pruža učenicima priliku da svojim stečenim znanjem i vještinama konkurira i u inozemstvu.

Paul Vandoren

Ambasador - šef delegacije EU

 

Bila mi je uistinu velika čast i zadovoljstvo družiti se s vama! Hvala vam na pozivu i do skorog viđenja. Voli vas vaš Toni Cetinski.

 

Zahvaljujem vam na pozivu gdje su za istim stolom bili sport, turizam i ugostiteljstvo. Svim učesnicima i organizatorima želim puno uspjeha, a učenicima bih poželio sve najbolje u njihovom životu i budućem poslu. S poštovanjem Samir Barač

 

U ime stožera hrvatske nogometne reprezentacije, naših igrača i HNS-a, želim vam da i ubuduće silno doprinosite razvoju ugostiteljstva i gastronomije u vašoj regiji koja je nesumnjivo perjanica Hrvatske u svojoj djelatnosti.

Igor Štimac

bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

 

Bio je to doručak za sva čula. Odličan desert, a i predjelo.

A i ono između je bilo ukusno. Hvala vam.

Mile Kekin

frontman grupe Hladno pivo

 

Blagdansko i obiteljsko drugovanje uz duhovnu obnovu i molitve te nastavljeno uz raspoloženi doručak u Ugostiteljskoj školi Opatija. Zahvalan sam vodstvu škole za ovu prigodu gdje se produbljuje vjera i ljubav. Bog neka svojim blagoslovom neprestano bdije nad ovom školom da uz stručnu i ljudsku pomoć profesora i djelatnika odavde u život pođu generacije mladih ljudi spremnih na služenje i dobrotu. Mir i dobro!

fra Zvjezdan Linić

fra Zvjezdan Linić

 
 > O školi  > Povijest
CMS za škole logo
Ugostiteljska škola Opatija / Kumičićeva 14, HR-51410 Opatija / ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr / ured@ss-ugostiteljska-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju